Θανάσης Λεοντής: Πρόεδρος της Δ.Ε. Ύδρευσης και Αποχέτευσης Μαντουδίου - Λίμνης και Αγίας Άννας «Δεν θα χαριστώ σε ο,τι αφορά ανεξόφλητους λογαριασμούς και παρανομίες - Ήρθε η ώρα να ξεκαθαρίσει το τοπίο»


Ο Πρόεδρος Θ. Λεοντής στα γραφεία της Επιχείρησης
Αποκλειστική συνέντευξη:
 στη Γιώτα Περήφανου

Αποκλειστικά στην Ελεύθερη Φωνή η συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης του Προέδρου της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης Μαντουδίου - Λίμνης και Αγίας Άννας Θανάση Λεοντή, ο οποίος βρίσκεται στο τιμόνι της Επιχείρησης περίπου ένα χρόνο και μας αποκαλύπτει την κατάσταση που αντιμετώπισε όταν ανέλαβε τη διαχείριση (στη θέση του Προέδρου), την οικονομική εικόνα που συνάντησε, το μεγάλο - χρόνιο - πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί σε πολλά Δημοτικά Διαμερίσματα με τους ανεξόφλητους λογαριασμούς - τη συστηματική (συνειδητά) άρνηση κάποιων κατοίκων να τους τακτοποιήσουν, τις επιθέσεις που δέχεται κατά καιρούς καθώς και τις μελλοντικές κινήσεις στους τομείς τόσο της ύδρευσης όσο και της αποχέτευσης.
Δίνει απαντήσεις σε όλους και για όλα. Μιλώντας ανοιχτά διευκρινίζει ότι «σε καθημερινή βάση, νυχθημερόν, είμαστε στη διάθεση των δημοτών μας, πάντα δίπλα στον πολίτη. Όσοι μας αμφισβητούν τους καλώ να μιλήσουμε προσωπικά μαζί τους και με αποδείξεις».
Ο κ. Λεοντής μας φιλοξένησε ευγενικά στα γραφεία της Επιχείρησης στη Στροφυλιά και η συζήτηση μαζί του ήταν άκρως ενδιαφέρουσα και πλούσια σε ειδήσεις.
Παλαίμαχος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ασχολείται με τα κοινά από νεαρή ηλικία  «από τον καιρό που απολύθηκα από φαντάρος» θυμάται νοσταλγικά. Είναι άριστος γνώστης των δρώμενων της Αυτοδιοίκησης και μας εξέφρασε τη στεναχώρια και τη λύπη του για τη δύσκολη οικονομική κατάσταση που βιώνουμε όλοι οι Έλληνες, ιδιαίτερα στην Εύβοια που τα ποσοστά ανεργίας είναι πολύ υψηλά, κυρίως μετά και το κλείσιμο μεγάλων παραγωγικών μονάδων στην περιοχή.
Επίσης τονίζει «πως αν και δέχτηκα μεγάλες απογοητεύσεις στα πλαίσια της ενασχόλησης μου με τα κοινά… δεν το έβαλα κάτω και ακόμη συνεχίζω να δουλεύω με αγάπη για τον τόπο μου».
Το θέμα της ύδρευσης το γνωρίζει πολύ καλά, καθώς διετέλεσε Πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ (Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης Κηρέως) επί Δημαρχίας Γιώργου Τριάντη.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΤΗΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΟΥ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ ΜΑΝΤΟΥΔΙΟΥ - ΛΙΜΝΗΣ ΚΑΙ ΑΓΙΑΣ ΑΝΝΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ


Ο Θ. Λεοντής (αριστερά) με τον Πρόεδρο της Στροφυλιάς (δεξιά)
Για τη μεταφορά της Επιχείρησης στη Στροφυλιά
«Η έδρα της επιχείρησης είναι πλέον στη Στροφυλιά σε ένα πολύ όμορφο χώρο και όσοι περνούν από τα γραφεία μας μένουν ευχαριστημένοι και τα θαυμάζουν. Έπρεπε να μεταφερθεί η επιχείρηση στο Κέντρο του Δήμου για την καλύτερη εξυπηρέτηση όλων των Δημοτών. Όσον αφορά τη διαδικασία των πληρωμών των τελών ύδρευσης, να ενημερώσουμε τους κατοίκους που βρίσκονται μακριά ότι λειτουργούν τα κατά τόπους τμήματα στα Δημοτικά καταστήματα (Αγία Άννα, Λίμνη και Μαντούδι).
Αν χρειαστεί να εξυπηρετήσουμε τους Δημότες που βρίσκονται στα απομακρυσμένα χωριά τότε φροντίζουμε κάποιες μέρες πριν και στέλνουμε ένα δημοτικό υπάλληλο για να κάνει τις εισπράξεις».
Για τα προβλήματα στο τομέα ύδρευσης και αποχέτευσης στο νέο Δήμο
«Δυστυχώς τα προβλήματα στο διευρυμένο Δήμο είναι πολλά και σημαντικά, προσπαθούμε να ανταπεξέλθουμε σε όλες τις Δημοτικές Ενότητες (αποτελούμενες από πολλά Δημοτικά Διαμερίσματα) με λιγοστά οικονομικά μέσα και προσωπικό.
Καταβάλουμε μεγάλες προσπάθειες ώστε να τα περιορίσουμε αλλά δυσκολευόμαστε πάρα πολύ. Όταν ανέλαβα την 1η Ιουλίου του 2011, βρήκα ένα χρέος της τάξης του 1.150.000 ευρώ από τον πρώην Δήμο Κηρέως. Αυτό το χρέος δημιουργήθηκε από έργα που είχαν γίνει και δεν είχαν εξοφληθεί. Θα προσπαθήσουμε σιγά σιγά να αποσβέσουμε όσο το δυνατό μεγαλύτερο μέρος του ποσού, αν εξακολουθήσει να υπάρχει. Στην Αγία Άννα βρήκαμε μεγάλες οικονομικές εκκρεμότητες με αποτέλεσμα για μεγάλο χρονικό διάστημα να μην μπορούμε να προχωρήσουμε σε έκδοση λογαριασμών».
Απλήρωτοι λογαριασμοί και έντονες αντιδράσεις των χωριών
«Μεγάλο και σοβαρό πρόβλημα έχει προκύψει με τους απλήρωτους λογαριασμούς σε πολλά χωριά, με σοβαρότερο στο Δρυμώνα, όπου οι κάτοικοι αρνούνται να πληρώσουν τους λογαριασμούς, επειδή άλλοι συγχωριανοί τους συστηματικά εδώ και χρόνια δεν έχουν καταβάλλει ούτε ένα ευρώ.
Αναφέρομαι σε ένα πρόβλημα που έχει βαθιές ρίζες χρόνια τώρα και γνωρίζουμε πολύ καλά ποιοι είναι…
Ξεκίνησε από έναν κάτοικο του χωρίου, ακολούθησαν και άλλοι και τώρα σχεδόν στην πλειοψηφία τους οι κάτοικοι αρνούνται να πληρώσουν. Στις περισσότερες των περιπτώσεων - καθώς το πρόβλημα είναι γενικευμένο στο Δήμο - αρνούνται να πληρώσουν αυτοί που έχουν χρήματα και όχι αυτοί που δεν έχουν. Λυπάμαι πολύ που συνάντησα αυτή την κατάσταση. Δεν θέλω να αναφερθώ σε κάποιο όνομα αυτή τη στιγμή, επαναλαμβάνω όμως ότι τους γνωρίζω! Δεν επιθυμώ να επιρρίψω ευθύνες, αλλά αυτοί που δεν πληρώνουν ίσως να νομίζουν πως οι άλλοι που πληρώνουν είναι κορόιδα και αυτοί - που δεν πληρώνουν - είναι οι ξύπνιοι. Εγώ σε αυτούς δεν θα χαριστώ καθόλου. Μόλις στείλουμε τους λογαριασμούς θα βγάλουμε και δεύτερη ανακοίνωση να πληρωθούν ή να γίνουν διακανονισμοί εξόφλησης των οφειλών, όποιος λοιπόν δεν συμμορφωθεί θα γίνεται αναγκαστικά διακοπή της παροχής του. Όσον αφορά κάποιους που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες θα είμαι δίπλα τους, όσο για τους άλλους… εκεί θα είμαι αμείλικτος.
Σύντομα σκοπεύω να ξεκινήσω μια σειρά επαφών σε όλα τα χωριά, ώστε να δω τους κατοίκους από κοντά και να συζητήσουμε τα προβλήματά τους. Υπάρχουν χωριά που χρωστούν πάνω από 10.000 ευρώ σε λογαριασμούς. Δεν με νοιάζει τι έκαναν οι προηγούμενοι εγώ δεν μπορώ να χαριστώ σε μια τέτοια κατάσταση. Τα χρέη αυτή τη στιγμή προς την Επιχείρηση από ανεξόφλητους λογαριασμούς ξεπερνούν τις 300.000 ευρώ. Με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να αντιμετωπίσουμε ακόμη στοιχειώδη θέματα, όπως είναι οι αποκαταστήσεις βλαβών στο δίκτυο.
 Αυτοί που χρωστάνε χρόνια είναι ήδη εντοπισμένοι. Όσον αφορά τις οικίες, που δεν έχουν υδρομετρητές, φροντίσαμε και τοποθετήθηκαν σε κάποια χωριά όμως το Σπαθάρι και το Μετόχι δεν δέχονται με τίποτα να τοποθετηθούν (πληρώνουν ένα συμβολικό πάγιο). Με αποτέλεσμα την καλοκαιρινή περίοδο πολλοί να σπαταλούν το νερό στα χωράφια και κάποιοι άλλοι να μην έχουν να πιούν.
Αν διαπιστώσω παρανομίες από όπου και να προέρχονται αυτές, όποιοι και να είναι, ο,τι θέση και να κατέχουν ξεκαθαρίζω πως θα τιμωρηθούν, κάτι το οποίο βρίσκει σύμφωνη και τη Δημοτική Αρχή.
Καλώ τους Δημότες σε περίπτωση που διαπιστώσουν παρανομία και ύποπτες κινήσεις, να κάνουν άμεσα καταγγελία στα γραφεία μας. Θεωρώ ότι σ’ αυτή την προσπάθεια θα είναι μαζί μας και η Αντιπολίτευση γιατί είναι ένα πάρα πολύ σοβαρό θέμα και πρέπει επιτέλους να βάλουμε ένα τέλος.
Αναλύσεις - ποιότητα νερού
«Σχετικά με κάποια κακόβουλα σχόλια που ακούστηκαν, ότι στην επιχείρηση πίνουμε μόνο εμφιαλωμένο νερό, πιθανώς να πήραν το έναυσμα από το πρόβλημα που αντιμετώπισε κάποια στιγμή η Σκεπαστή λόγω μιας δύσκολης βλάβης και τροφοδοτήσαμε το χωριό με εμφιαλωμένα νερά για κάποιο χρονικό διάστημα. Τι να κάναμε, να αφήναμε τους ανθρώπους χωρίς νερό, αν είναι δυνατόν!
Οι αναλύσεις των νερών, από διάφορες περιοχές του Δήμου μας είναι στη διάθεσή σας να τις δημοσιεύσετε ώστε να ενημερωθεί ο κόσμος για την καταλληλότητα του νερού, το οποίο είναι πολύ καλής ποιότητας. Να ενημερώσουμε τους Δημότες, ότι οι αναλύσεις στο νερό γίνονται κάθε τρίμηνο και σύμφωνα με τα μέχρι τώρα αποτελέσματα, τα νερά της περιοχής μας είναι από τα καλύτερα. Όποιος έχει διαφορετική άποψη μπορεί να δει όλες τις αναλύσεις. Στο Μαντούδι για παράδειγμα με δική μου παρέμβαση επί δημαρχίας Τριάντη πήγαμε στα χωριά πολύ καλής ποιότητας νερό. Γνωρίζω πολύ καλά πως αυτά τα σχόλια είναι υποκινούμενα και ξέρω από ποιους…».
Μελλοντικά σχέδια της Επιχείρησης
«Λόγω της πολύ δύσκολης οικονομικής κατάστασης και του λιγοστού προσωπικού (μόνιμου και έκτακτου), θα δρομολογήσουμε μόνο ότι είναι αναγκαίο ώστε να διευκολύνουμε την καθημερινότητα των Δημοτών μας δεν μου αρέσει να κοροϊδεύω τον κόσμο και να υπόσχομαι».

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις